7 myter om elbillading i borettslag og sameier

17. 12. 2018

1. Det er ikke nok strøm til å lade elbiler

Dette er en myte. Med et ladesystem som balanserer tilgjengelig strøm er det med en vanlig sikringsstørrelse mulig å lade titalls elbiler. Det er derfor enkelt å etablere lading uten å øke kostnadene for mer strøm hos nettselskapet.

 

2. Høyere strømkapasitet reduserer ladetiden

Dette er en myte. Elbiler har en begrensning på hvor mye strøm som til enhver tid kan lade batteriet, og mer strøm i sikringsskapet vil ikke øke ladehastigheten.

 

3. De som har bensin/diesel bil betaler for ladestasjoner for elbileiere

Dette er en myte. Sameier og borettslag er i dag pålagt å tilrettelegge for lading om noen søker om det. De fleste  velger derfor å betale for grunnleggende infrastruktur som strøm til parkeringsplassene, og at den enkelte beboer som har elbil kjøper selve ladestasjonen selv. 

 

4. Nettleien øker med et ladeanlegg

Dette er dels sant og dels en myte. Små borettslag og sameier vil ikke få økt nettleie av å tilby lading til sine beboere. De fleste nettselskap i Norge pålegger større borettslag og sameier å betale såkalt effektbaserte tariffer, som betyr at den totale strømregningen øker når mange bruker mye strøm samtidig. Med et ladesystem som styrer ladingen opp mot effektbaserte tariffer kan nettleien holdes lav selv om ladeanlegget har mange ladestasjoner.

Artikkelen fortsetter under bilde

5. Alle ladestasjoner lader like fort

Dette er en myte. Alle godkjente ladestasjoner på markedet idag støtter en europeisk standard som muliggjør lading av alle elbilmodeller, men ikke alle ladestasjoner lader like fort. Det er grunn til å tro at elbiler i fremtiden blir konstruert slik at batteriet kan ta i mot mer strøm enn elbilmodeller kan idag. For å unngå å kjøpe ny ladestasjon tilpasset en fremtidig elbilmodell er det derfor et godt tips å velge en ladestasjon idag som er tilpasset fremtiden.

Les mer om Zaptec Pro her. 

 

6. I borettslag og sameier subsidieres elbilistene av de med eksosbil

Tja. Det er til dels riktig. Lovverket er tydelig på at ladeinfrastruktur er fellesgode og skal derfor dekkes av felleskapet, det vil si alle beboerne.

Når det er sagt, kan borettslag og sameier selv bestemme pris for bruk av selve ladestasjonene, i tillegg til at elbilisten selv betaler for selve ladestasjonen. Det betyr at elbilistene dekker strømforbuket for ladingen, og det går ikke på fellesregningen for beboerne.

 

7. Et ladesystem medfører høye kostnader til drift

Dette er en myte. Når ladesystemet er installert er det garantier i henhold til norsk lov som gjelder. Dersom borettslaget/sameiet ønsker å fordele strømkostnadene til lading helt nøyaktig tilbyr de fleste ladesystemer kostnadsfrie rapporter på hvor mange KWh den enkelte ladestasjon har forbrukt, slik at kostnaden for strømmen kan beregnes og betales av den som eier ladestasjonen. Dersom sameiet/borettslaget ikke ønsker å følge opp ladesystemet selv er det flere aktører i markedet som tilbyr tjenester som fakturering, kundesupport, rapportering, bestillinger.

 

Bestill din brosjyre ved å klikke her.

Relaterte artikler

Slik kjører du økonomisk

Slik kjører du økonomisk

Ved å kjøre økonomisk, sparer du ikke bare penger, men du blir også belønnet med lenger rekkevidde. Slik blir du en smartere elbilsjåfør. Ha en pen kjørestil Økonomisk kjøring blir også kalt Eco driving, og handler om å tilegne seg nye kjørevaner for å redusere...

Slik pakker du bilen på en trygg måte

Slik pakker du bilen på en trygg måte

Det er mye bagasje som skal være med når familien drar på elbilferie, så sørg for at bilen er pakket trygt og forsvarlig. Løse gjenstander kan nemlig være livsfarlige ved en bråstopp. Her er våre tips for å gjøre bilturen tryggest mulig. Få oversikt og legg en plan...

Få tilbud 

på ladeløsning i dag