Hva er egentlig normal lengde på en ladekabel?
Lengde på ladekabelen til elbil varierer fra 4 meter til 7,5 meter. Velger du sistnevnte vil den passe til de fleste tilfeller, uavhengig om uttaket er på bilen foran, bak eller på siden, og om du parkerer med fronten inn eller ut.
Hva betyr Type 1 og Type 2?
Type 1 og Type 2 er navn på to ulike stikkontakter. Den stikkontakten du har inne i huset, den vi kjenner best til, heter Schuko. Type 2 kan du se i de fleste ladestasjoner – du har kanskje sett at de skiller seg litt ut fra de normale stikkontaktene?
Type 2 har blitt et EU-krav. Det betyr at alle nye, ladbare biler solgt i Norge skal ha denne stikkontakten som standard.
Når du skal vite hvilken kabel du må ha til din bil, er det derfor et godt utgangspunkt å vite hvilken Type (1 eller 2) din bil har.
De fleste biler har gjerne en Type 2-kontakt, men noen biler har Type 1. Nissan Leaf 2015-modell er et kjent eksempel med Type 1-kontakt. Da må du ha en ladekabel som er Type 1 i den ene enden, og Type 2 i den andre enden for at den skal passe i bilen og i ladestasjonen.
Les også: Usikker på om elbil er riktig valg for deg? Her er 10 grunner
På bildet: Kabelen til venstre er en Type 2. Type 1 er til høyre.
Hva er 32A?
Dette viser hvor kraftig sikringen er, og hvor mye strøm du kan bruke før sikringen går. Du kan gjerne sammenligne dette med hestekrefter i en bil. En sikring med 32 hestekrefter vil lade bilen mye raskere enn en sikring med 10 hestekrefter. Hovedfordelen ved å ha en 32A-ladekabel, er at det ikke er noe begrensning på hva ladekabelen kan gi. Du kan også lade med en 32A-kabel, selv om du vet at sikringen i sikringsskapet ditt er 25A. En 32A-ladekabel til elbil er også litt tykkere og tyngre, enn ladekabel med færre ampere (A), men du får bedre yteevne.
3 Fase – Type 2 til Type 2
1 Fase – Type 2 til Type 2
1 Fase – Type 2 til Type 1
Hva er 1-fase og 3-fase?
Strømnettet i verden vi lever i går i tre faser. Du kan sammenligne disse tre fasene som en motorvei for strøm med tre kjørefelt. Lader du med 1-fase, så utnytter du kun ett av tre kjørefelt for strøm, og det tar lengre tid før bilen er ferdig ladet enn om du utnyttet alle tre kjørefeltene. Lader du med 3-fase utnytter du alle tre kjørefeltene for strøm, og dermed blir bilen raskere ladet.
Har du en kabel med 3 faser betyr det altså at du kan lade raskere (hvis bilen støtter lading med 3-fase). Du kan oppnå en ladeeffekt på 22 kW, sammenlignet med 7,2 kW, som er mest vanlig for 1-fase. Jo høyere kW, jo fortere får du ladet bilen din.
Er det nødvendig med mer enn én ladekabel til elbil?
Nei, men det kan være nyttig. Har du to ladekabler, kan den ene ligge i bilen hvis du må lade utenfor hjemmet, og den andre kan bo fast hjemme. Dersom du kun skal ha én ladekabel, kan det være lurt å investere i en som er i god kvalitet.
En ladekabel med god kvalitet skal tåle hard bruk og det oppstår sjelden feil med kabelen. Materialene skal holde høye krav til slitestyrke. En ladekabel med lav kvalitet får oftere feil på selve kabelen og tåler daglig bruk dårlig. Den er ofte satt sammen av billige materialer og er utsatt for slitasje.
Så, til gullspørsmålet: Hvorfor er stikkontakten på en elbillader så utrolig annerledes enn den vi kjenner til?
Når du lader elbilen, går det mye strøm gjennom stikkontakten og kabelen. Du kan si at det er rushtrafikk på motorveien (det vil si fasene) i flere timer. Og når mye strøm skal gjennom den samme stikkontakten samtidig over lang tid, er det viktig at kontaktflaten i overgangen mellom ladekabel og kontakten er så stor, at det ikke utvikles varme.
En vanlig stikkontakt har en veldig liten kontaktflate til sammenligning, og da kan det utvikles varme dersom du lader bilen med vanlig stikkontakt.