Etter vinterføre med salt og slaps på veiene er det nå på tide å klargjøre bilen for vår og sommer. Her er våre 6 tips.
- Vask bilen grundig utvendig
Før du begynner, så sørg for at bilen står i skyggen og er avkjølt, slik at bilpleieproduktene du påfører ikke tørker eller fordamper. Det kan i verste fall skade lakken.
Start med en asfaltfjerner, og la dette virke før du påfører bilshampoo med skumkanon på høytrykkspyleren din. Spyl så av og påfør avfetting. Deretter vasker du bilen med en kvalitetssvamp som du skyller i en bøtte med bilshampo. I sesongvask er det også lurt å bruke en flygerust-fjerner. Denne fjerner metallpartikler som har satt seg fast i lakken. Skyll så godt med vann, før du tørker bilen med et rent mikrofiberhåndkle. Tilslutt anbefales det å påføre en kvalitetsvoks slik at bilen holder seg ren lenger.
Husk å alltid bruke verneutstyr som vernebriller og engangshansker når du jobber med kjemiske bilpleieprodukter. Når det gjelder virketid og blandingsforhold på produktene, så står dette alltid oppgitt på flasken.
- Sjekk vindusviskerne
Gjennom vinteren har vindusviskerne fått store påkjenninger på grunn av vær og vind. Gummien på vindusviskerne kan være slitt, og du kan oppleve dårligere sikt. Tørk vindusviskerne med papir eller en mikrofiberklut for å fjerne trafikkfilm. Deretter må de testes. Hell en bøtte med vann over ruten. Dersom det danner seg striper på frontruten når du kjører vindusviskerne, må de skiftes. Husk også å skifte den bakre vindusviskeren. Denne er spesielt utsatt for skitt, støv, is og snø.
- Skift til sommerdekk
Før sommerdekkene settes på, må du sjekke at de fortsatt holder mål. Det viktigste er at mønsterdybden minst tilfredsstiller lovens minstekrav på 1,6 millimeter, og at dekkene ikke er for gamle. Tommelfingerregelen er at du bør bytte ut dekkene etter fire-fem år – uavhengig av hvor mye mønsterdybde det er igjen. Dersom du må kjøpe nye dekk, anbefales det å velge dekk med lav rullemotstand for å få best mulig rekkevidde. Ta dette opp med din dekkspesialist. En annen ting som påvirker rekkevidden, er lufttrykket i dekkene. Her anbefales det å bruke det trykket produsenten anbefaler for makslast, og sjekke lufttrykket i dekkene hver tredje uke.
- Kontroller pollenfilter og aircondition
Frisklufts- og pollenfiltrene på bilen utsettes for mye forurensning og fuktig luft gjennom vinteren, og det er derfor lurt å få disse kontrollert og eventuelt byttet når våren kommer. Dersom filtrene ikke fungerer som de skal, kan det føre til vond lukt i kupeen og dugging på vinduene. Det er også lurt å få utført service på aircondition-anlegget, slik at du er sikker på at det fungerer når det blir varmere vær.
- Tid for service?
En elbil har også understell, bremser, hjuloppheng og andre mekaniske deler som må sjekkes jevnlig, og spesielt etter ekstra slitasje om vinteren. Ta en kikk i serviceheftet og sjekk om det snart er tid for service. Service skal utføres minimum en gang per år eller etter hver 30 000 kjørte kilometer, det som inntreffer først.
- Sjekk ladekabel og tilbehør
Ladekabel, plugger og kontakter bør sjekkes jevnlig for synlige skader, sprekker og tegn til overoppheting. Vær spesielt oppmerksom på om pluggen blir unormalt varm under bruk om du lader i stikkontakten, og dersom du ser brune eller svarte flekker på plasten på pluggen eller rundt kontakten. Unngå bruk av utstyret dersom du finner skader eller fargeforskjeller. Dersom man rengjør ladekabelen jevnlig, er det lettere å legge merke til skader på kabelen. Ikke minst vil dette forlenge kabelens levetid. Se også etter spor av smågnagere som kan ha gnagd på kabler og utstyr.
Vil du ha en trygg og sikker ladeløsning i stedet for lading i stikkontakt? Sjekk ut laderen Zaptec Go, som i tillegg til å være trygg, hjelper deg å lade når strømprisene er på sitt laveste.